okt 11

Heeft mijn baby echt een paspoort nodig als we op vakantie gaan?

Ja en nee, tegenwoordig is het voor elke persoon verplicht een eigen identiteitsbewijs te hebben. Dus ook als je pas een paar maanden oud bent en niet kan praten of lopen.

Maar net als bij volwassen mensen mogen baby’s binnen de Europese Unie ook met een ID-kaart reizen. Een paspoort is dus niet verplicht, een ID-kaart mag ook. Het voordeel is dat deze kleiner is en daardoor makkelijker mee te nemen, daarnaast zijn ze goedkoper dan een paspoort.

Buiten de Europese unie moeten alle kinderen wel gewoon een paspoort hebben. Ga je dus buiten Europa op reis of denk je dat binnen een jaar te doen met de kleine, dan is een paspoort slimmer.

Voor het aanvragen van een ID-kaart of paspoort moet je kindje ook een pasfoto hebben. Laat deze voor de zekerheid altijd bij een fotozaak maken, zij weten aan welke regels de foto moet voldoen. Jij mag zelf absoluut niet op de foto staan, zelfs niet je handen. De fotograaf weet vaak met wat trucjes de kleine toch goed op de foto te krijgen.

In principe zijn de paspoorten voor een paar jaar geldig, maar je kindje verandert in die tijd wel erg veel. Het kan dus zijn dat je de eerste twee jaren meerdere keren een nieuw paspoort moet aanvragen, omdat de foto en zijn lengte in het paspoort niet meer kloppen.

Sommige landen kunnen erg secuur zijn in het controleren van de paspoorten en kunnen je zelfs terugsturen. Al gebeurt dat uiteraard maar heel zelden, en zeker binnen de EU zullen ze niet zo snel moeilijk doen. Op het gemeentehuis adviseren ze om ongeveer na een jaar het paspoort te vernieuwen bij hele jonge kinderen. Lijkt je kindje nog wel heel erg op zijn eerste pasfoto, dan heb je grote kans dat het niet hoeft.

Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart kun je bij je eigen gemeente doen, dit heb je nodig:
– Legitimatiebewijs van ouders of gezaghebbende(n).
– Een toestemmingsformulier van ouders of gezaghebbende(n).
– Pasfoto in kleur van je kindje, denk aan de pasfoto-eisen.
– Je kindje moet aanwezig zijn bij de aanvraag.