Ga je voor het eerst op vakantie met je kleine baby? Dat klinkt erg spannend, dat beseffen we bij BabyHoliday. Als ouders is de veiligheid en gezondheid van je kind het belangrijkste dat er is. Vandaar dat we (kersverse) ouders willen helpen om veilig te reizen met hun pasgeboren spruit. Lees hier onze tips om veilig op vakantie te gaan.

Vaccinaties

De weerstand van een baby is veel lager dan die van volwassen mensen. Daardoor zijn ze nog vatbaarder voor infectieziekten. Voor veel landen buiten de EU zijn dan ook vaccinaties nodig. Op de site van de GGD kun je per vakantieland vinden of je baby vaccinaties nodig heeft. Om problemen te voorkomen is het aan te raden om dit ruim van tevoren aan te vragen.

Medicatie meenemen

Als er voor jou of de baby medicijnen nodig zijn mogen die niet zomaar mee naar het buitenland. Zeker voor slaapmiddelen of pijnstillers zijn er tegenwoordig strenge regels. Maar ook voor andere medicatie is soms een verklaring van een arts nodig, eventueel zelfs vertaald naar de taal van het vakantieland. Hier leest u precies terug aan welke regels u dient te voldoen. Let op, zelfs binnen Europa zijn de regels laatst flink aangescherpt.

Land keuze

Welke vakantiebestemming kies je om met je pasgeboren baby naartoe te gaan? Vaak is het verstandig om eerst een relatief veilig land te kiezen, bijvoorbeeld binnen Europa. Afhankelijk van jullie eigen reiservaring kun je natuurlijk wat avontuurlijker plannen. Probeer je wel goed voor te bereiden, een jonge baby kan soms vanuit het niets ziek worden. Niet in alle landen is er dan direct goede zorg beschikbaar. Veilige babyvoeding en zelfs luiers zijn in sommige landen niet vanzelfsprekend. Lees je vooraf dus goed in voordat je een vakantie boekt.   

Zon en warmte

Zorg ervoor dat je baby niet te veel direct in de zon komt. Een baby huidje kan namelijk nog niet goed tegen zon en uv-straling. Daarnaast zijn baby’s erg gevoelig voor warmte en oververhitting wat gevaarlijk en zelfs dodelijk kan zijn. Zeker jonge baby’s kunnen hun temperatuur nog niet goed reguleren. Let er dus goed op dat je een baby nooit alleen in een warme auto achter laat.

Het is belangrijk dat je voor je baby ten alle tijden goede hoofdbedekking hebt. Een petje of een hoedje is vaak al voldoende. Zorg ervoor dat je baby vooral in de schaduw blijft. Een parasol op het strand kan hierbij al veel helpen. Daarnaast zijn er speciale pop- up tentjes die wind en zon bestendig zijn.

Voor baby’s is er speciale zonnebrand met SPF factor 50. Probeer je kindje regelmatig in te smeren om verbranding te voorkomen. Deze zonnebrand kun je in Nederland gewoon bij de drogisterij kopen en soms zelfs in de supermarkt. Let er hierbij wel op dat deze zonnebrand niet in alle landen verkrijgbaar is. 

Mocht je met het vliegtuig op vakantie gaan, let er dan ook op dat je de zonnebrand niet in de handbagage meeneemt. Stop deze in je koffer/ruimbagage.

Help mijn baby is toch verbrand

Zwemmen en water

Oudere baby’s kunnen vaak kruipen of zelfs al lopen. Een zwembad, meer of de zee is voor een kleintje natuurlijk super interessant.  Houd je baby daarom altijd goed in de gaten zodra deze in de buurt komt van water. Er zijn speciale bandjes waar je baby mee in het water kan zitten. Probeer hier ook weer het hoofdje van je baby tegen de zon te beschermen met een hoedje.

Voor baby’s vanaf 1 jaar zijn er speciale swimsafe pakjes, deze zijn UV bestendig en hebben drijvers zodat baby’s horizontaal blijven drijven. Een leuke manier om voorzichtig te wennen aan het drijven en zwemmen. Maar nogmaals, laat een kindje nooit alleen in de buurt van het water!

Veilig vliegen

De eerste keer vliegen met je baby is natuurlijk super spannend. Heb je tips nodig om de eerste vlucht met je baby te overleven? Check dan onze uitgebreide pagina VLIEGEN MET EEN baby. Zodat je eerste keer vliegen met je baby een fluitje van een cent wordt.

Kort een aantal punten:

  • Vlieg niet als een baby jonger is dan 6 weken, voor verre vluchten is het misschien  zelfs verstandig 3 maanden te wachten.
  • Je kindje zit meestal bij je op schoot en krijgt een verlengstuk van de veiligheidsgordel.
  • Om je kindje veilig te laten slapen zijn er bassinets (soort bedjes) aanwezig. Check dit wel vooraf bij je vliegmaatschappij!
  • Er is niet altijd gekookt water in het vliegtuig aanwezig, vraag het voor je vakantie vooraf  aan de vliegmaatschappij.
  • Zorg er voor dat een baby meer drinkt dan normaal, door de luchtdruk in het vliegtuig droogt een baby sneller uit. 
  • Vlieg niet als je baby erg ziek is, een vlucht is best pittig voor een baby en zeker als hij ziek is.
  • Blijf rustig als je baby huilt, jouw baby voelt je stress en reageert daar extra op. 
  • Stewardessen zijn vaak enorm behulpzaam, vraag om hulp als je dat nodig hebt.

Veilig met de auto

Op vakantie met de auto is best wel praktisch, meestal heb je namelijk alles bij de hand. Maar zowel voor jullie als de baby is de rit bij een verre autovakantie best pittig. Tijdens het rijden ben je snel afgeleid door de baby, zeker als die begint te huilen. Kies dus in eerste instantie voor een bestemming dichterbij huis of verdeel de reis over meerdere dagen.

Het advies is dat kleine kinderen niet langer dan 2 uur achter elkaar in de maxi cosi mogen liggen, anders krijgen ze te lang achter elkaar druk op dezelfde plek van het hoofd.  Zeker de eerste maanden van zijn leven is het enorm belangrijk dat de druk op het hoofdje goed verdeeld wordt. De botten van de baby zijn namelijk nog zo zacht dat ze relatief snel vervormen. Dan kan een kind uiteindelijk een plat achterhoofd krijgen en zelfs pijn ervaren.

Vanaf 6 maanden mogen baby’s in een autostoeltje, deze moeten ten alle tijden op de achterbank geplaatst worden. Zorg er altijd voor dat je een kwalitatief goede autostoel koopt die aan alle veiligheidskeurmerken voldoet. Lees hier een uitgebreide uitleg over die autostoel keurmerken.

Tijdens de rit:

  • Zorg voor voldoende pauzes, probeer na elke twee uur rijden minimaal een half uur pauze te pakken.
  • Let goed op de weg, spreek vooraf af wie van de twee “problemen” met het kindje oplost.
  • Veel kinderen hebben moeite met lang stilzitten, dan is het handig als een van de ouders achterin bij het kind gaat zitten.
Alles over een autovakantie

Reisverzekering

Een goede reisverzekering is erg belangrijk, zeker als er in het buitenland wat mis gaat. Controleer vooraf of jouw baby ook onder jouw polis valt. Meestal is dit namelijk nog niet het geval en moet dit omgezet worden. Daarnaast is het goed om te checken hoe je dekking is, misschien heb je nu een andere dekking nodig dan voorheen. Wij raden een reisverzekering van Allianz aan. Zij hebben wereldwijd alarmcentrales en professionele hulpverleners die hulp bieden in het Nederlands.

Zorg en zorgverzekering

Neem vooraf zorgpasjes mee van zowel jullie als je baby, een arts in het buitenland kan hierom vragen. Soms is het zo dat je de zorg direct zelf moet voorschieten en thuis pas kan declareren. Belangrijke telefoonnummers zoals die van de huisarts zijn ook fijn om bij de hand te hebben. Ook de zorgverzekeraar zelf heeft vaak een nummer dat je vanuit het buitenland kan bellen. Zij kunnen bemiddelen bij ziekenhuizen en het vervoer waardoor je sneller en veiliger thuis kan komen. Vergis je niet, de zorg in een land als bijvoorbeeld Griekenland kan al van een behoorlijk laag niveau zijn. Zeker als je op een van de kleinere eilanden bent.

Volg ons via