Autovakantie met een baby - Babyholiday.nl

Die lange rit in de auto! Je ziet er vast een beetje tegen op. Blijft mijn kindje wel rustig en heb ik al het nodige meegenomen? Het is waarschijnlijk ook de eerste keer dat je zoiets gaat ondernemen, maar met een goede voorbereiding kun je heerlijk gaan genieten van jullie autovakantie met je kindje. Je zult zien dat alle zorgen helemaal voor niets zijn geweest.

Maak een goede planning voor het rijden

Pas je rijschema aan op je kindje. Je kunt lekker doorrijden op de uren dat je frummel slaapt en stoppen als hij of zij wakker is. Het is dus verstandig om vroeg in de ochtend weg te gaan en rond de middag op je bestemming aan te komen. Of ga in de nacht rijden.

Met een baby kun je niet te lang door blijven rijden, zorg dat je ongeveer om de 2 uur stopt. Mocht hij of zij dan lekker nog liggen te slapen kun je uiteraard wel wat langer door blijven rijden. Neem wat meer tijd bij je tussenstop dan je gewend bent. Ga een stukje wandelen of misschien is er wel een speeltuintje.

HANDIG: Een picknickkleed om je kindje op te laten spelen.

Wat moet ik bij de hand houden?

Als je baby wakker wordt is het uiteraard slim om zijn of haar voeding binnen handbereik te hebben. Geef je borstvoeding dan kun je dit het beste van tevoren kolven zodat je geen borstvoeding in de auto hoeft te geven. Een extra setje kleding is ook niet overbodig, je weet nooit of er poep- en/of spuugongelukjes gebeuren tijdens het rijden. Gebruikt je frummel een tutje of knuffeltje om in slaap te komen? Dan is het verstandig om hier een reserve voorraadje van mee te nemen. Alle spullen om je kindje te verschonen, inclusief natte washandjes, om eventjes op te frissen wil je ook dichtbij hebben. En vergeet wat leuk speelgoed niet! Dit alles kun je in een aparte luiertas doen en uiteraard binnen handbereik leggen, scheelt weer als er hoge nood is.

TIP: Zorg er in ieder geval voor dat er geen belangrijke spullen in de achterbak zitten.

Hoe zorg ik dat mijn baby rustig blijft in de auto?

Je ziet het vast al voor je, de hele weg een huilende baby. En om heel eerlijk te zijn, je hebt er helemaal geen grip op, het is tenslotte een levend wezentje. Je kunt wel proberen om het zo aangenaam mogelijk te maken voor je kindje.

 • Gebruik een goede comfortabele maxi cosi of autostoel.
 • Zorg dat de temperatuur in de auto aangenaam is.
 • Neem vaker en langer pauze.
 • Houd ‘afleiding’ binnen handbereik. Zoals speelgoed, muziek of een filmpje. Ga gezellig naast je frummel zitten om samen te spelen.
 • Voeding en vooral lekkere snackjes doen het ook altijd goed 😉
Wat neem ik allemaal mee voor mijn baby?

Wat zijn dé perfecte autovakantie bestemmingen?

Autorijden met een klein baby’tje wil je niet te lang, zoek het dan ook wat dichter bij huis of breek je autorit in tweeën. Bestemmingen zoals België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk zijn een goede optie om als eerste keer op vakantie te gaan met je kindje. Die eerste keer is altijd spannend! Durf je het al aan om wat verder te rijden dan zijn Spanje, Oostenrijk, Italië en Kroatië erg leuke bestemmingen.

PSST… Vergeet ons mooie Nederland niet!

Dit zijn onze tips

 • Zorg dat je kindje niet in de volle zon zit, dit kun je eenvoudig oplossen door een luierdoek of theedoek voor het raam te hangen. Er zijn ook speciale zonneschermen voor autoramen te verkrijgen.
 • Neem snacks mee in portie verpakkingen. Denk daarbij aan koekjes die per twee zijn verpakt of pakjes drinken.
 • Neem je kindje nooit op schoot, ook niet als hij of zij onrustig is.
 • Download een aantal leuke filmpjes/liedjes want baby’s houden van geluid en bewegend beeld.
 • Probeer je auto altijd in de schaduw te zetten. Voor zover het kan natuurlijk.
 • Gebruik een plastic zakje als ‘prullenbak’ voor poepluiers en etensresten zodat je deze makkelijk en snel kan weggooien. Zo is de auto ook meteen weer schoon.

Volg ons via