nov 15

Welke zonnebrand gebruik ik voor mijn baby?

Jouw lieve kindje heeft een gevoelige huid en daarom is het belangrijk om deze goed te beschermen tegen de straling van de zon. Maar hoe weet je nou welke zonnebrand het meest beschermend is voor je baby. Welke factor kun je het beste kopen? En is één keer smeren dan genoeg? Wij leggen het uit!

Waarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk?

We weten allemaal dat we ons moeten insmeren voor de schadelijke invloeden van de zon. Ook wel Uv-straling genoemd. Deze straling is schadelijk voor iedereen, maar vooral bij baby’s en kinderen is de huid erg kwetsbaar hiervoor. De celdeling bij kinderen in de groei gaat namelijk heel erg snel en daardoor kunnen niet alle huidcellen zich herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Het is dus van belang dat je kindje goed is beschermd!

Om het jullie makkelijker te maken hebben we een filmpje gevonden dat simpel en snel uitlegt hoe belangrijk zonnebrand is.

Minerale filters of chemische filters
De manier waarop de zonnebrandcrème de straling van de zon tegenhoudt kent 2 soorten filters: minerale filters of chemische filters. Zonnebrandcrèmes met minerale filters beschermen de huid van de buitenkant. Deze weerkaatst de Uv-straling, in tegenstelling tot de chemische filters die juist in de huid trekken om zo de Uv-straling uit te schakelen.

Minerale en nanotechnologie
In zonnebrandcrèmes met minerale filters zitten kleine mineralen die de straling van de zon reflecteren. Echter geven deze filters vaak een witte gloed en kun je het eenvoudig van je huid vegen. Daarom is het belangrijk om deze crèmes regelmatig opnieuw aan te brengen. Vandaag de dag zijn er ook zonnebrandcrèmes op de markt met de zogenaamde nanotechnologie. Deze crèmes bevatten veel kleinere reflecterende deeltjes die moeilijker van de huid weggeveegd kunnen worden en waarbij de witte gloed beduidend minder is. Volgens dermatologen is er nog niet bewezen dat deze technologie helemaal veilig is.

Chemische filters of organische filters
De chemische en organische filters trekken in de huid van je baby en blijven dus langer zitten. De nadelige kant van deze filters is dat ze kunnen gaan irriteren of in het ergste geval kun je er allergisch voor worden.
Toevoeging van alcohol en parfum
Je herkent het vast wel, de geur van zonnebrand die je meteen doet denken aan vakantie. Een fijne gedachte misschien, maar de geurstoffen die in een zonnebrandcrème zitten kunnen zorgen voor jeuk, uitslag en/of bultjes. Wel gezegd een allergische reactie. Tevens heeft een toevoeging van alcohol hetzelfde effect op een babyhuidje of die van jou. Fabrikanten gebruiken parfum alleen om het product eigen te maken en door de alcohol blijft de zonnebrand langer goed. Kies daarom voor een crème zonder deze stoffen als je ziet dat je kindje last krijgt van irritaties.

Waar let ik op bij het kiezen van de juiste zonnebrand voor mijn baby?

Lotion of spray?
Smeren of sprayen, wat maakt dat nou uit zul je denken. Er zit wel degelijk verschil in, niet in de zonnebrand zelf, maar de hoeveelheid crème die uit de fles komt. Met een lotion smeer je moeiteloos een lekkere dikke laag op. Bij een spray komt er vaak te weinig crème op je huid. En met een dunne laag is je zonnebrand vanzelfsprekend sneller uitgewerkt.

Welke factor heeft een baby nodig?
Factor 2 , factor 15, factor 30, er zijn diverse zonnebrand factors van 2 tot 50. De hoogte van de factor geeft aan hoe lang je in de zon kan zitten zonder te verbranden. Dus als je zonder enige bescherming na 10 minuten zou verbranden, dan zou je met een factor van 15 pas verbranden na 150 minuten. Dat is 2,5 uur, op papier gezien dan! In werkelijkheid is dat toch een beetje anders. Door de invloeden van de zee en je eigen zweet verliest de crème zijn werking. Smeer regelmatig in dus!

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie raadt een zonnebrandcrème aan met een factor van 30 voor baby’s en kinderen. Waarom geen factor 50 zul je denken? Het verschil tussen een factor van 30 en een factor van 50 is minimaal. Zo biedt een factor van 15 al 94% bescherming, een factor 30 voor 97% en een factor 50 voor 98%. Mensen die een factor van 50 gebruiken denken vaak beter beschermd te zijn en smeren zich daarom minder vaak in, zo blijkt uit onderzoek.

Deze is het fijnst!

DIT ZIJN DE SMEERREGELS
voor je kleintje

  • Houd je een kindje jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.
  • Gebruik altijd factor 30 of hoger.
  • Smeer je kindje altijd in voordat hij/zij de zon in gaat, ongeveer een half uurtje van te voren.
  • Het is nodig om je kindje elke 2 a 3 uur opnieuw in te smeren. Zeker als je vaak het water in gaat.
  • Tussen 12.00 en 15.00 uur is het verstandig om in de schaduw te blijven.
  • Gebruik een hoedje of petje, zonnebril en je kunt je kindje Uv-beschermende kleding aan doen.
  • Don’t forget: het insmeren van de oortjes, voetjes (ook de onderkant) en de randjes onder de zwemkleding.

Andere bekeken ook

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *