De eerste keer vliegen met een baby kan best wel wat spanning opleveren. Waar je eerst een dag van te voren je eigen koffer kon inpakken, zijn nu de nodige voorbereidingen onmisbaar. Om zo ontspannen mogelijk op vliegvakantie te gaan heeft BabyHoliday alles voor je op een rijtje gezet. Hoeveel voeding mag je bijvoorbeeld meenemen in het vliegtuig of heeft je kindje vaccinaties nodig? Wat moet ik inpakken voor mijn baby? Alles wat je moet weten als je gaat vliegen met een baby kun je hier vinden, inclusief een handige inpaklijst!

Vanaf wanneer mag mijn baby vliegen?

Je mag 7 dagen na de geboorte al vliegen met je baby, op voorwaarde dat je een bevalling zonder complicaties hebt gehad. Ondanks dat, raden de meeste artsen aan om pas te gaan vliegen met je baby zodra deze 6 weken of ouder is. Voor die tijd kunnen de grote hoogtes namelijk schade geven aan de longetjes van je kindje. Voor een vlucht van langer dan 4 uur is het verstandig om te wachten tot de baby 3 maanden is.

Wat moet ik weten voordat ik ga vliegen met mijn baby?

Het vliegen met een baby is vaak gratis! Pas vanaf 2 jaar is het noodzakelijk om een ticket (eigen stoel) voor je kindje te boeken. Voor die tijd zit je kindje bij een van de ouders op schoot tijdens de vlucht. Mocht je dit niet prettig vinden dan zijn er handige hulpmiddelen om de vlucht zo aangenaam mogelijk te maken. Ondanks dat je voor je baby geen stoel hoeft te boeken betaal je soms wel een kleine vergoeding of boekingskosten.

De tijden van een vlucht kunnen van belang zijn voor jou en je kindje. Als je baby al de hele nacht doorslaapt is een nachtvlucht verstandig, zodat hij of zij het grootste deel van de reis kan slapen.

Heb je een vliegreis met een overstap? Zorg dan dat deze niet te lang is en kies voor een tussenstop van maximaal 3 uur.

Paspoort of ID-kaart
Je moet je baby ten alle tijden kunnen legitimeren, zeker als er medische zorg vereist is. Daarom heeft je baby, hoe jong ook, een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Deze regel is ook ingesteld om kinderhandel tegen te gaan, je moet kunnen bewijzen dat de baby je eigen kindje is. Heeft je baby nog geen reisdocument zoals een paspoort of Identiteitskaart? Vraag deze dan op tijd aan, zelfs als je binnen Europa blijft.

Hoe je dat het beste kan doen, lees je hier!
HEEFT MIJN BABY ECHT EEN PASPOORT NODIG ALS WE OP VAKANTIE GAAN?

Vaccinaties
Voor veel landen buiten de EU zijn vaccinaties nodig. De weerstand van een baby is veel lager dan die van volwassen mensen. Daardoor zijn ze meer vatbaar voor infectieziekten. Op de site van de GGD zie je per vakantieland of je baby vaccinaties nodig heeft. Doe dit ruim van tevoren om problemen te voorkomen.

Visum
Voordat je in het vliegtuig stapt is het van belang om te kijken of je een visum nodig hebt voor het desbetreffende vakantieland. Binnen Europa heb je vaak voldoende aan een identiteitskaart of paspoort en is een visum meestal niet nodig. Buiten Europa heb je regelmatig een visum nodig. Op de website van de Rijksoverheid: NEDERLANDWERELWIJD kun je gemakkelijk per land reisadvies opvragen, zo ook de nodige visa informatie.

Inchecken
Het is verstandig om van te voren zelf online in te checken, hierdoor vermijd je een lange wachtrij op het vliegveld. Ben je er wel bewust van dat de ruimbagage (mocht je die hebben) op het vliegveld ingecheckt moet worden, ook dit kun je tegenwoordig bij veel maatschappijen zelf doen.

Wat neem ik mee voor mijn baby?

Het type vakantie dat je hebt gekozen heeft uiteraard invloed op het pakken van de spullen voor je kleintje. Ga je met het vliegtuig naar een zonnige bestemming of staat er een autovakantie op de planning? Om het jullie iets makkelijker te maken en je eigen lijstje zo goed mogelijk aan te vullen hebben we een uitgebreide checklist gemaakt.

GA NAAR ONZE CHECKLIST ZODAT JE NIETS VERGEET!

Mag ik babyvoeding meenemen?
Verpakte baby voeding is op (bijna) alle vliegvelden toegestaan en kun je dus meenemen op vakantie. Neem je babyvoeding mee in je koffer die het ruim in gaat dan mag je zoveel inpakken als je zelf wilt. Controleer wel altijd of deze goed zijn afgesloten, je wilt namelijk niet dat heel je koffer vol melkpoeder zit. Echter zijn er voor je handbagage er wel een aantal regeltjes waar je je aan dient te houden. Wat je allemaal mag meenemen verschilt per maatschappij, maar over het algemeen mag je zoveel babyvoeding meenemen als je denkt nodig te hebben tijdens de vlucht. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 100 ml (gekookt) water mee mag nemen.

BEKIJK ONZE UITGEBREIDE LIJST

Met mijn baby op het vliegveld

Hoelang van te voren moet ik op het vliegveld zijn?
Het standaard advies is 2 uur voor Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten.
Je zult ondertussen al gemerkt hebben dat je met een baby veel meer tijd nodig hebt om de deur uit te gaan. Het is dus slim om nog een half uur tot een uur eerder te vertrekken naar het vliegveld.
Zo weet je zeker dat je op tijd bent om door de douane te komen en je vlucht te halen.

Een buggy en/of draagzak?
Stiekem leg je op een vliegveld best wel wat kilometers af en dan is het niet handig om met een baby op je arm te lopen. Een draagzak is daarom een goed alternatief! Is je kindje al wat ouder (en dus ook zwaarder) dan raden we een buggy aan, deze mag je meenemen tot aan de gate. Je kunt je buggy afgeven aan het personeel en dan zullen zij er voor zorgen dat deze in het ruim komt.

TIP: de Baby Care Lounge op Schiphol
Vertrek je vanaf Schiphol en wil je op rustige plek met je baby wachten tot jullie naar de gate kunnen? Dan is de Baby Care Lounge een ideale ruimte! Het is een fijne ruimte waar je de mogelijkheid hebt om je kindje te verschonen, (warme) voeding te geven, te laten slapen en in bad kunt doen. Met gordijnen kun je meer privacy creëren zodat je kindje rustig in kan dutten. Helaas is deze lounge ‘s nachts niet open, wees niet getreurd want er zijn nog 5 verschillende baby care locaties te vinden. Weliswaar zijn dit ruimere toiletten met de nodige baby faciliteiten, maar je kunt je wel even rustig afsluiten om bijvoorbeeld je baby te voeden.

Met mijn baby in het vliegtuig

Handbagage installeren
Ouders met kleine kinderen mogen meestal eerder het vliegtuig in, dat hangt af van de maatschappij waar je mee vliegt. Over het algemeen kun je in alle rust jullie handbagage opbergen. Het is verstandig om de spullen die je bij opstijgen nodig hebt binnen handbereik te houden. Denk dan bijvoorbeeld aan een flesje voeding, spuugdoekje, tutje, dekentje en speeltjes.

Als het goed is komt het cabinepersoneel langs om jullie een extra veiligheidsgordel te geven voor je kindje. Bij het opstijgen en dalen is het verplicht dat jullie baby op schoot zit, heb je nog geen gordel ontvangen vraag dit dan zelf even aan een van de stewardessen.

Opstijgen en dalen
Het kan zo zijn dat je kindje tijdens het opstijgen en dalen last heeft van de luchtdruk. Daarom geven we je als advies mee om tijdens het opstijgen en het dalen een flesje aan je kindje te geven. Door het slikken komt er minder druk op de oortjes te staan waardoor je kindje hopelijk minder last heeft.

Tussenstop
Maak je tijdens de lange vliegreis een tussenstop? Dan is het slim om je kindje in een draagzak te vervoeren. Vaak moet je een aantal uur wachten en stiekem is het toch veel lopen op zo’n vliegveld. Bij een tussenlanding kun je geen gebruik maken van je eigen buggy of kinderwagen, deze zijn vaak wel op het vliegveld te huur of te leen.

Aankomst
Spring niet meteen op om je spullen te pakken, dit doen waarschijnlijk alle andere passagiers ook. Het is veel fijner om nog even rustig te wachten totdat de deuren open gaan en de meeste mensen het vliegtuig hebben verlaten. Jullie koffers hebben ook de tijd nodig om op de bagage band te komen!

Wat moet ik doen als mijn baby huilt tijdens de vliegreis?
Waarschijnlijk is het je grootste zorg: ‘wat als mijn kindje gaat huilen’. Heel simpel, je kunt het niet voorkomen! Baby’s zijn nou eenmaal levende wezentjes en onvoorspelbaar, ook in een vliegtuig.

Met de volgende tips kun je het huilen wel proberen te verminderen of misschien wel weg nemen,

– Voel je in ieder geval niet ellendig of opgelaten als je baby huilt. Als je zelf weet dat je er alles aan gedaan hebt om je kindje rustig te krijgen is dat genoeg.
– Probeer kalm te blijven. Hoe rustiger en relaxter jij bent, hoe rustiger je kindje is.
– Afleiden met een speeltje, een (teken)filmpje of een geluidje (bijvoorbeeld: white noise) kan ook helpen.
– Komt je kindje slecht in slaap, probeer dan eens om wat rondjes te gaan lopen en het liefst zo dicht mogelijk tegen je aan. Een draagzak zou hier perfect voor zijn.
– Lukt het jou niet om je baby rustig te krijgen dan wissel je gewoon met je partner. De afwisseling zou ook kunnen werken.

Tot slot: het is voor jezelf vaak vervelender dan voor de andere passagiers.

Volg ons via